1- Kooperatif kuruluşu konusunda Koopera destek veriyor mu.…?
Gerek Kooperatif Kuruluşu gerek aylık mali müşavirlik hizmetleri sürecinde KOOPERA kooperatif kurmak isteyenlere hukuki ve mali danışmanlık vermektedir.
2- Kooperatif kurabilmek için kaç ortak gereklidir...?
Kooperatif kurabilmek için en az 7 gerçek veya tüzel Kişi gerekmektedir.
3- Kooperatif kurma masrafı nedir...?
Kooperatif kurma resmi masrafları ortak başı yaklaşık 1000 TL dir. Toplam 5000-7000 TL arası resmi masrafı vardır. Masraf kalemleri noter, ticaret odası, resmi defter vb. kalemlerden oluşmaktadır.
4- Kooperatif kuruluşunda hangi evraklar gerekli...?
Kooperatif kuruluşu sırasında tüm kurucu ortaklardan aşağıdaki evraklardan 2’şer adet hazırlamalıdır.
1 – İkametgâh,
2 – Nüfus Cüzdan sureti ya da Nüfus cüzdan fotokopisi noter onaylı sureti,
3 – Sabıka kaydı,
4 – Mal bildirim formu. Tüm kurucular ıslak imzalı,
5 – Vesikalık fotoğraf,
6 – Ana sözleşmeyi imzalamaya gelemeyecek kişiler için eğer vekalet ile imzalanacak ise hazırlanan vekaletin aslı ve noter onaylı kimlik fotokopisi.
5- İdeal bir kooperatif için üye sayısı kaç olmalıdır...?
İdeal üye sayıları, kooperatif kuruluş amacına ve alınması öngörülen arsanın imar durumuna uygun olarak belirlenmelidir.
6- Mevcut üye sayımız bulmuş olduğumuz araziye yeterli değil ise dışarıdan üye alabilir miyiz...? Koopera bu konuda destek olabilir mi…?
Koopera portalında yer alan “mevcut Kooperalara üye ol” sekmesi sayesinde, kooperatifinize ortak olmak isteyen kişiler ile iletişime geçebilirsiniz.
7- Arsamızı nasıl bulacağız...?
“Ben burada yaşarım” sekmesi ve “Kendi Kooperanı kur” sekmeleri ile bırakmış olduğunuz bilgilere istinaden Koopera size arazi bulmada kılavuzluk yapacaktır.
8- Arsa ararken nelere dikkat etmeliyiz...?
Alınacak arsa imar durumu açısından, talep edeceğiniz konut tiplerine ve üye sayısına uygun olmalıdır. Daha detaylı bilgi için Koopera danışmanınız sizlere yardımcı olacaktır.
9- Tüm süreçte Adan Zye Koopera yardımcı olacak mı...?
Koopera, sürecin tamamında hukuki, mali ve teknik anlamda destek olacaktır.
10- İnşaat ve imarla ilgili teknik prosedüre hâkim değiliz Koopera destek olacak mı...?
Bölgenizde bulunan Koopera Çözüm ortakları, inşaat ve imarla ilgili her türlü süreçte destek olacaktır.
11- Kooperamızda kullanmak üzere Homera`dan seçtiğimiz evlerin fiyatına neler dahil...?
Homera web sitesinde yer alan konut bedellerine; Düz bir araziye uygun temel, üstyapı inşaat işleri, elektro mekanik imalatlar dahildir. Arazi tesviye işleri, Altyapı imalatları, çevre-peyzaj işleri, tefrişat, resmi gider ve harçlar bedellere dahil değildir.
12- Kooperamızda kullanmak üzere Homera`dan seçtiğimiz evlerin fiyatına neler dahil...?
Homera web sitesinde yer alan konut bedellerine; Düz bir araziye uygun temel, üstyapı inşaat işleri, elektro mekanik imalatlar dahildir. Arazi tesviye işleri, Altyapı imalatları, çevre-peyzaj işleri, tefrişat, resmi gider ve harçlar bedellere dahil değildir.
13- Homera dizaynları ihtiyaçlarımızı karşılayamaz ise bizim için mimarlarınız yeni bir ev tasarlar mı...?
Koopera projelerinde, Homera tipleri kullanılmaktadır. Mevcut tipler imar durumu ve beklentileri karşılayamaz ise Koopera tasarım partnerleri aracılığı ile arsanıza uygun tasarım çalışılacaktır.
14- Belediye ruhsat işlerine destek veriyor musunuz...?
Ruhsat süreçleri Koopera çözüm ortakları danışmanlığında yürütülmektedir.
15- İlk önce arsa mı bulalım yoksa kooperatif mi kuralım...?
Tercihen konut sahibi olunmak istenen lokasyon odaklı Koopera kurulmalı. Bu lokasyonda bulunmuş olan arsanın sahibi ile bir protokol yapılmalı ve sonra ortak sayısını hızlıca artırıp, arsa devir işlemi tamamlanmalı. Diğer alternatif olan uygun arsanın bulunması ile kooperatif kuruluş işlemlerine başlanması süreci biraz uzun süreceğinden, genellikle bulunan arsanın kaçırılmasına sebep olabilmektedir.
16- Yapım için nasıl yüklenici bulacağız...?
Kooperanız için hazırlanmış olan proje ve teknik şartnameye istinaden Koopera çözüm ortaklarından teklifler alarak kendinize en uygun çözüm ortağını seçebilirsiniz.
17- Projemizde Çelik taşıyıcı değil, klasik betonarme taşıyıcı kullanabilir miyiz…?
Koopera sisteminin başarısının temelinde AKKON endüstriyel çelik yapı sistemi yer almaktadır. Çelik yapı sistemi sürdürülebilir, deprem güvenli, hızlı, ekonomik ve öngörülebilir kalitede sonuçlar ortaya koymaktadır. Koopera sadece Akkon Çelik Yapı Sistemlerini kullanmaktadır.
18- Koopera alt yapısını kullanabilmek için mutlaka Akkon ürünlerini mi kullanmak gerekir...?
Koopera yapıları, Akkon ürün paketleri ile hazırlanmaktadır. Tasarımcı, tedarikçi, finans partnerleri ve uygulayıcılar bu paketler ile çalışmaktadır.
19- Tüm bu hizmetler karşılığı Koopera organizasyonuna bir ödeme yapıyor muyuz...?
Koopera organizasyonu gelirini, Endüstri üretimleri ve tedarikini gerçekleştirdiği ürünleri üzerinden elde etmektedir. Bu gelir elde edilirken Kooperanın hedefi kullanıcının maliyetini arttırmadan, toplu üretimin avantajı ile ölçek ekonomisi oluşturmaktır.
20- Koopera projemiz tamamlanarak oturum başladığı zaman Koopera adı Site isminde yer almak zorunda mı yoksa kendimiz bir isim verebiliyor muyuz...?
Koopera Kooperatiflerinde “Koopera” teriminin kullanılması şarttır. Fakat yapılar tamamlanıp Kooperatifin ferdileşmesine paralel Site yönetimine geçişte, Site adına üyeler kendileri bağımsız karar vereceklerdir.
21- Gerekli olması durumunda, toplantı ve etkinliklerimiz için Koopera ofislerini kullanabiliyor muyuz...?
İstanbul, Ankara ve İzmir’de yer alan Koopera ofisleri ve toplantı alanları Koopera Kooperatiflerine ücretsiz olarak kullandırılabilmektedir.
22- Kooperatifi kurduktan sonra inşaatlarımızı yapamaz isek ne kadar süre içinde kapatabiliriz?
Kooperatiflerde Tasfiye süresi bir yıldan 6 aya düşürülmüştür. Tasfiyeye giriş genel kurulunu müteakiben 6 ay sonra kooperatifinizi kapatabilirsiniz.
23- Bir Kooperatif ile birçok farklı arsada inşaat yapabilir miyiz?
Kooperatif ana sözleşmesinde Kooperatifçe, konut inşaatlarının devamı sırasında veya tamamlanmasından sonra değişik yer ve zamanlarda yeniden arsa alınması ve ortak kaydedilmesi şeklinde faaliyette bulunulamaz denilmektedir. O nedenle her arsa için ayrı kooperatif kurulması gerekmektedir. (Tevhit edilemediği takdirde)
24- Tapuları ortaklara verdikten sonra kooperatifi nasıl kapatacağız?
Kooperatif ortaklarına tapularını verdikten 6 ay içinde tasfiyeye giriş genel kurulu yaparak tasfiye işlemlerini gerçekleştirir
25- Koopera site yönetimi kurulması konusunda yardımcı oluyor mu?
Koopera aracılığı ile hayata geçecek projelerde, sitede yaşam kurallarını düzenleyen site yönetim planı süreçlerinde de destek sunulmaktadır.
26- Konutları birbirimiz ile değiştirebilir miyiz?
Tapular verilmeden önce Kooperatif yönetim kuruluna yazılı başvurulmak şartı ile mümkündür.